Login
#1

Workspace of the week

Sinergia Co-working space by Emilio Magnone + Marcos Guiponi

Sinergia Co-working originally started as a real estate development project, with 32 offices and 4 rental meeting rooms. Just another operation inside a recycled space that in its history housed a carpentry, mechanical workshop, movie studio and warehouse.

The project seeks to maintain the aesthetics of the pre-existing building  by using completely removable lightweight structures, made through metal beams and Structural Insulated Panels walls and by using a neutral colour palette (white and light grey), where the only colour is given by the coworkers, vegetation and furniture.

The main entrance of the building is through a garage door, that is highlighted by the logo of the company. The ground floor consists of a central yard that articulates offices with co-working spaces and meeting rooms. Smaller offices are distributed on the upper floor, together with a 3d printing workshop, flexible co-working spaces, living rooms and a photography studio.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Fosbury & Sons co-working space designed by GOING EAST

Fosbury & Sons has taken up residence in the WATT-tower in Antwerp, a building by legendary modernist architect Léon Stynen. On the impressive first floor Fosbury & Sons founders Stijn Geeraets and Maarten Van Gool have launched a new and high-quality way of working, ‘the renaissance of work’, focussing on the needs of today’s generation. Fosbury & Sons is an inspiring and professional workplace where entrepreneurs, digital nomads and larger companies come together and benefit from all kinds of additional services. As a member, you will enjoy the comfort of a professional office, with the welcome warmth of your living room, the services and looks of a hotel and the fun of your free time. The impressive 3000 m² area was decorated by the Antwerp-based interior design studio Going East.

Fosbury & Sons provides the working man and woman with tools to better juggle their work-life balance. Useful professional services, educational lectures and fun events raise your quality of life during or after work. A quality work environment that inspires both before, during and after work.

As a member, you will enjoy the comfort of a professional office, with the welcome warmth of your living room, the services and looks of a hotel and the fun of your free time.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Slack’s European headquarters eschews bright colours of tech start-up offices

The “urban grain” of Dublin influenced ODOS Architects’ design for the European offices of Slack, the company known for its inter-office messaging app.

The San Francisco-based company opened a Dublin office to serve as its European headquarters in 2015 but soon outgrew its original space.

For Slack’s new offices, which span 2,700 square metres of the One Park Place building on Hatch Street in the city centre, ODOS Architects chose a dark colour palette and a winding layout inspired by the office’s locality.

“The concept of the design originated from the urban grain of Dublin City,” said the architects. “Unlike the planned American streets with a regular street grid system, the streets of Dublin have a unique fluidity to their routes which in essence became the core of the concept.”

In keeping with this idea, the main path through the office is designed to be a “lively, active” space with common areas for break-out sessions.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Selencky Parsons adds cork-lined pod with pegboard walls to its own office

Selencky Parsons has designed its own London studio, using a cork pod with pegboard walls for storing stationery, displaying models and hanging plants.

Selencky Parsons’ studio occupies the ground floor of a residential building located on a street corner opposite Brockley station in southeast London.

Large windows make the space visible from the outside, so the architects used the pod to create an intimate working studio in the pointed corner of the irregularly shaped space.

Cork is used to line the walls and floors, as well as make desks, to add a warmer atmosphere to the previously “characterless” commercial space.

“We wanted to create a comfortable working zone within the space, while maximising the benefits afforded by the highly visible site,” said the architects.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

B.Amsterdam by NEXT architects

What can be done with a 18.000 m2 empty office building situated at the outskirts of the city and that has been deemed unsuited for redevelopment for the last 11 years? This is the big challenge faced with B.Amsterdam at the Johan Huizingalaan in Amsterdam. From the start, NEXT architects was closely involved in the transformation of this static cube-shaped building into a lively hotspot for startups, freelancers and creative entrepreneurs. Strategic interventions are used to strengthen the quality, experience and identity of the building.

B.Amsterdam is a new working space concept in the former IMB headquarters building in the Rieker Business Park in Amsterdam’s Nieuw-West district. Usually, this is the place to find monofunctional office buildings, lack of occupancy, and, outside office hours, a chronic absence of entertainment. It is exactly here that B.Amsterdam’s 5 stores building is re-thought as a lively and dynamic city. Just as with any city, different functions are present that grow and develop organically. People can go to B.Amsterdam for work, sports, dining, events, and, most recently, to enjoy lunch or dinner on the rooftop restaurant Bureau.

NEXT was involved in developing the vision of the building as a city, with a recognisable, industrial appeal and re-use of materials. An important intervention is the new entrance situation, which now focuses on the experience and the quality of the entrance space for dwelling and encounters. Likewise, the raising the external fire staircase with the characteristic orange top makes the building highly recognizable from the road.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Sky Central designed by AL_A + PLP Architecture + HASSELL Architects

Sky Central was designed to challenge conventional ideas of workspace; embracing and evolving the simplicity of the industrial shed, to define a new model for the industries fast-paced and evolving future.

The vision reflects the workings of the organisation with a campus connected by the assets that drive the Sky business forward: creativity and people. AL_A along with PLP and Hassell brought this vision to life with naturally lit, overlapping voids within deep floor plates to create high levels of visual connectivity.

Sky Group CEO, Jeremy Darroch said: “Our culture and our people are fundamental to Sky’s sustained success. Our people want to do their best and be their best, and we want to support them in doing so, creating an inclusive and creative workplace that facilitates the flow of brilliant ideas and creativity.”

Open and flexible spaces are designed in clusters of neighbourhoods to accommodate a new type of creative industry, where the traditional distinctions between creative, technical, production and corporate have been broken down. These have been replaced with an interwoven, fluid workspace that can be utilized by all of Sky Central’s different expertise and needs.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Iconwebs new office designed by NAN Architects

The space retains much of its original appearance because the idea was to keep alive the “spirit” of the place giving a playful appearance in order to favour fluency in the communications as well as the exchange and relations among workers.

An open office concept was the request from the customer with a meeting room, an office, a small library, toilets and a break-out area to relax and eat. The main task was to adapt the project to all of these requirements.

A modular piece made of wood and glass was constructed to contain the meeting rooms, private office and toilets. In the southern part of the space are the desks with communal seating, to support meeting spaces and help the communication among the workers.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

We+ Co-working Space designed by MAT Office

The final design incorporates a library-like experience: On the first level, the traditional corridor-office layout no longer exists, rather a wide open plan space instead, a bar counter provides basic management and service to the co-working space; The big discussion table serves for both groups and individuals; More privacy can be found in booth area, which is suitable for smaller groups. If you do not want to be interrupted by the crowd, private workstations are provided for you to dive into work. In a word, the way a university library space is used is integrated into this project: any space you require is an option here.

Besides the library-like experience, the art of “exhibition” is also adapted during the space design. Most occupants here are small or medium size teams on their start-up phase, which means that the product publication, presentation and even marketing activity requires consideration in the design stage as well. Therefore, 4 display-units and a whole display wall are placed on the first level to meet the presentation needs of the teams. Here the notion of co-working evolves to not only the habitat of the team, but also the habitat of their product.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Dotwell’s new office HQ by Elsedesign

On behalf of multi-media production company Dotwell, Elsedesign undertook two small projects: one being the office renovation and the second being a new coffee shop which adjoins the existing structure.

The main challenge of the office design was how to merge the site conditions and usage, for example the ratio of open area and private working area, interaction and meeting spaces, and also the atmosphere of the space suiting the company’s identity etc. Since the office is a multi-media company, the innovation, preparation departments need open work spaces except for the meeting rooms and human resources department. Then we had enough freedom and possibilities to plan for the allocations.

Read more

Read less

Link to article

Workspace of the week

Jump Studios completes new Google Campus in former Madrid battery factory

Our very good friends at Jump Studios have done it again and have created another masterpiece!

Renovating a 19th-century battery factory in Madrid to create the sixth Google Campus – a co-working space for entrepreneurs and start-up companies.

Jump Studios designed the first Google Campus London in 2012, and were asked to create a similar space in the Spanish capital city that would support 7,000 members and 50 resident start-up companies.

“The consideration Google has for its Campus members needed to be mirrored in an environment that enables and fosters effective communication with clients and co-workers in both physical and virtual formats,” said Jump Studios associate Michelle Nicholls. “No two start-ups are the same and this is acknowledged in our design by the creation of a variety of formal and informal spaces.”

Read more

Read less

Link to article